Ministras A. Veryga su ES šalių ministrais tarėsi, kaip suvaldyti koronavirusą

Ministras A. Veryga su ES šalių ministrais tarėsi, kaip suvaldyti koronavirusą

2020 m. vasario 13 d. Briuselyje (Belgijoje) vykusioje neeilinėje ministrų Užimtumo, socialinės politikos, sveikatos ir vartotojų reikalų Taryboje, kur Lietuvą...
Read More
Dar viena ligoninė pacientų maitinimu rūpinsis pati

Dar viena ligoninė pacientų maitinimu rūpinsis pati

Sveikesnis, estetiškos išvaizdos ir pacientų būklę atitinkantis maitinimas – tokį nuo Naujųjų metų savo pacientams siūlo Respublikinė Šiaulių ligoninė, nusprendusi...
Read More
SAM: bandymai įbauginti net anonimiškai kreiptis pagalbos neturi būti toleruojami

SAM: bandymai įbauginti net anonimiškai kreiptis pagalbos neturi būti toleruojami

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), reaguodama į teisėsaugos prašymą pateikti visą informaciją, susijusią su anoniminiu skundu dėl mobingo Klaipėdos universitetinėje (KUL)...
Read More
Naujasis koronavirusas: situacija stebima ir rengiamasi galimoms grėsmėms

Naujasis koronavirusas: situacija stebima ir rengiamasi galimoms grėsmėms

2019 m. sausio 27 d. Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) surengtame SAM Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro posėdyje aptarta naujausia situacija dėl...
Read More
Tarptautiniai ekspertai padės efektyvinti Lietuvos gydymo įstaigų valdymą

Tarptautiniai ekspertai padės efektyvinti Lietuvos gydymo įstaigų valdymą

Lietuvoje planuojama skirti daugiau dėmesio ir pagalbos gydymo įstaigose dirbantiems vadovams. Tam pasitelkta Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir Edinburgo Karališkasis...
Read More

sub meniu


Tiekiantieji maistą pacientams privalės paisyti konkrečių taisyklių

Į ligoninę patekę pacientai jau visai gretai savo lėkštėse neberas riebaluose virtų, skrudintų, džiūvėsėliuose apvoliotų ar jais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių, taip pat sultinių ir padažų koncentratų, rūkytų mėsos gaminių, šaldytų pusgaminių ir kitų sveikatai nepalankių produktų ar iš jų pagamintų patiekalų.

Tokias aiškias mitybos organizavimo taisykles, kurios bus privalomos, o ne rekomendacinės, kaip iki šiol, ligoninėms parengė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), padedama Lietuvos dietologų draugijos, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) atstovų.

Ministro Aurelijaus Verygos teigimu, aiškūs reikalavimai pacientams tiekiamam maistui iki šiol nebuvo nustatyti, tad problemų būta daug ir įvairių: pradedant, kad maistas skurdus, mažai atsižvelgiama į mitybinę vertę, raciono subalansuotumą, itin trūksta daržovių, kurios sveikstančiam žmogui yra labai svarbios, baigiant tuo, jog maistas į palatas atkeliauja atšalęs, patiekiamas neestetiškai atrodančiuose induose ir kt.

„Reikia pripažinti, kad problema egzistuoja jau ne vieną dešimtmetį, kad dalis gydymo įstaigų išties per mažai dėmesio kreipia į pacientų maitinimą, o maistas – ir skoniu, ir išvaizda – primena sovietmetį. Žinoma, patekę į ligoninę neturėtume tikėtis maitinimo kaip aukščiausio lygio restorane, tačiau vienareikšmiškai maistas privalo būti kokybiškas, subalansuotas, pagamintas atsižvelgus į paciento būklę. Tad vertinu visų drauge nuveiktą darbą ir jo rezultatą, kuriuo, tikiu, netrukus galės įsitikinti ir ligoninėse gydomi žmonės“, – sako ministras A. Veryga.

Plačiau: http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/tiekiantieji-maista-pacientams-privales-paisyti-konkreciu-taisykliu

Komentuok !

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *