Parengtas planas, kaip sušvelninti koronaviruso įtaką psichikos sveikatai

Parengtas planas, kaip sušvelninti koronaviruso įtaką psichikos sveikatai

Psichikos sveikatos ekspertai perspėja, kad koronaviruso pandemija turės neigiamos įtakos visuomenės narių psichikos sveikatai ir emocinei būklei, todėl Vyriausybė patvirtino...
Read More
Sukurtas patogus informavimo įrankis – virtualus koronaviruso žemėlapis

Sukurtas patogus informavimo įrankis – virtualus koronaviruso žemėlapis

Nuo šiol susipažinti su koronaviruso infekcijos (COVID-19) statistika bus dar patogiau – sukurtas virtualus žemėlapis, kuriame pagal įvairius rodiklius analizuojama...
Read More
Ministras A. Veryga Pasaulio sveikatos asamblėjoje pabrėžė solidarumo ir lyderystės svarbą

Ministras A. Veryga Pasaulio sveikatos asamblėjoje pabrėžė solidarumo ir lyderystės svarbą

2020 m. gegužės 18 d. prasidėjo 73-ioji Pasaulio sveikatos asamblėjos sesija. Nuotoliniu būdu sesijoje dalyvavo ir sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus...
Read More
Karantinui tęsiantis, jo sąlygos ir toliau švelnėja

Karantinui tęsiantis, jo sąlygos ir toliau švelnėja

Vyriausybė, atsižvelgusi į epidemiologinę situaciją šalyje, šiandien posėdyje priėmė sprendimą dar švelninti karantino sąlygas. Numatyta, kad artimiausiu metu duris galės...
Read More
Lietuvos gamintojai aprūpins šalies medikus ir vienkartiniais antbačiais

Lietuvos gamintojai aprūpins šalies medikus ir vienkartiniais antbačiais

Artimiausiu metu šalies gydymo įstaigas pasieks daugiau kaip 330 tūkst. porų vienkartinių antbačių, pagamintų Lietuvoje. Jas pagamins ir į gydymo...
Read More

sub meniu


Tiekiantieji maistą pacientams privalės paisyti konkrečių taisyklių

Į ligoninę patekę pacientai jau visai gretai savo lėkštėse neberas riebaluose virtų, skrudintų, džiūvėsėliuose apvoliotų ar jais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių, taip pat sultinių ir padažų koncentratų, rūkytų mėsos gaminių, šaldytų pusgaminių ir kitų sveikatai nepalankių produktų ar iš jų pagamintų patiekalų.

Tokias aiškias mitybos organizavimo taisykles, kurios bus privalomos, o ne rekomendacinės, kaip iki šiol, ligoninėms parengė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), padedama Lietuvos dietologų draugijos, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) atstovų.

Ministro Aurelijaus Verygos teigimu, aiškūs reikalavimai pacientams tiekiamam maistui iki šiol nebuvo nustatyti, tad problemų būta daug ir įvairių: pradedant, kad maistas skurdus, mažai atsižvelgiama į mitybinę vertę, raciono subalansuotumą, itin trūksta daržovių, kurios sveikstančiam žmogui yra labai svarbios, baigiant tuo, jog maistas į palatas atkeliauja atšalęs, patiekiamas neestetiškai atrodančiuose induose ir kt.

„Reikia pripažinti, kad problema egzistuoja jau ne vieną dešimtmetį, kad dalis gydymo įstaigų išties per mažai dėmesio kreipia į pacientų maitinimą, o maistas – ir skoniu, ir išvaizda – primena sovietmetį. Žinoma, patekę į ligoninę neturėtume tikėtis maitinimo kaip aukščiausio lygio restorane, tačiau vienareikšmiškai maistas privalo būti kokybiškas, subalansuotas, pagamintas atsižvelgus į paciento būklę. Tad vertinu visų drauge nuveiktą darbą ir jo rezultatą, kuriuo, tikiu, netrukus galės įsitikinti ir ligoninėse gydomi žmonės“, – sako ministras A. Veryga.

Plačiau: http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/tiekiantieji-maista-pacientams-privales-paisyti-konkreciu-taisykliu

Komentuok !

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *