Ruošiamasi sveikatos reformai – inicijuojami pokyčiai teikiant skubią pagalbą

Ruošiamasi sveikatos reformai – inicijuojami pokyčiai teikiant skubią pagalbą

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) inicijuotos naujovės leis skubiąją pagalbą skirstyti į kelis lygius, padės sumažinti ne tik atskirtį tarp didmiesčių...
Read More
Tiekiantieji maistą pacientams privalės paisyti konkrečių taisyklių

Tiekiantieji maistą pacientams privalės paisyti konkrečių taisyklių

Į ligoninę patekę pacientai jau visai gretai savo lėkštėse neberas riebaluose virtų, skrudintų, džiūvėsėliuose apvoliotų ar jais pabarstytų keptų mėsos,...
Read More
Dalyvavimas Vilniaus Velomaratone

Dalyvavimas Vilniaus Velomaratone

2019 m. rugpjūčio 18 d. ministras A. Veryga dalyvavo Vilniuje vykstančiame Velomaratone. Jau trečius metus iš eilės prof. Aurelijus Veryga...
Read More
Darbą pradeda naujas Nacionalinio kraujo centro vadovas D. Gutauskas

Darbą pradeda naujas Nacionalinio kraujo centro vadovas D. Gutauskas

Laikinai sveikatos apsaugos ministro pareigas vykdantis Aurelijus Veryga VšĮ Nacionalinio kraujo centro bendruomenei pristatė naująjį šios įstaigos vadovą – Daumantą...
Read More
Susitikimas su Lietuvos medikų sąjūdžio atstovais

Susitikimas su Lietuvos medikų sąjūdžio atstovais

2019 m. liepos 22 d. ministras susitiko su Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) atstovais bei aptarė ne tik svarbias šių dienų...
Read More

sub meniu


Tiekiantieji maistą pacientams privalės paisyti konkrečių taisyklių

Į ligoninę patekę pacientai jau visai gretai savo lėkštėse neberas riebaluose virtų, skrudintų, džiūvėsėliuose apvoliotų ar jais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių, taip pat sultinių ir padažų koncentratų, rūkytų mėsos gaminių, šaldytų pusgaminių ir kitų sveikatai nepalankių produktų ar iš jų pagamintų patiekalų.

Tokias aiškias mitybos organizavimo taisykles, kurios bus privalomos, o ne rekomendacinės, kaip iki šiol, ligoninėms parengė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), padedama Lietuvos dietologų draugijos, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) atstovų.

Ministro Aurelijaus Verygos teigimu, aiškūs reikalavimai pacientams tiekiamam maistui iki šiol nebuvo nustatyti, tad problemų būta daug ir įvairių: pradedant, kad maistas skurdus, mažai atsižvelgiama į mitybinę vertę, raciono subalansuotumą, itin trūksta daržovių, kurios sveikstančiam žmogui yra labai svarbios, baigiant tuo, jog maistas į palatas atkeliauja atšalęs, patiekiamas neestetiškai atrodančiuose induose ir kt.

„Reikia pripažinti, kad problema egzistuoja jau ne vieną dešimtmetį, kad dalis gydymo įstaigų išties per mažai dėmesio kreipia į pacientų maitinimą, o maistas – ir skoniu, ir išvaizda – primena sovietmetį. Žinoma, patekę į ligoninę neturėtume tikėtis maitinimo kaip aukščiausio lygio restorane, tačiau vienareikšmiškai maistas privalo būti kokybiškas, subalansuotas, pagamintas atsižvelgus į paciento būklę. Tad vertinu visų drauge nuveiktą darbą ir jo rezultatą, kuriuo, tikiu, netrukus galės įsitikinti ir ligoninėse gydomi žmonės“, – sako ministras A. Veryga.

Plačiau: http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/tiekiantieji-maista-pacientams-privales-paisyti-konkreciu-taisykliu

Komentuok !

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *