Laidoje „Seimo pulsas” pokalbis apie Konstitucinio Teismo sprendimą dėl Stambulo konvencijos

Laidoje „Seimo pulsas” pokalbis apie Konstitucinio Teismo sprendimą dėl Stambulo konvencijos

https://www.youtube.com/watch?v=D7XNAQdyX1I Konstitucinis Teismas šiandien pareiškė, kad vadinamoji Stambulo konvencija Lietuvos Respublikos Konstitucijai neprieštarauja. Seimo narys, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos...
Read More
Laidoje „Prezidentiniai pašnekesiai” apie didesnės paramos jaunoms šeimoms užtikrinimą

Laidoje „Prezidentiniai pašnekesiai” apie didesnės paramos jaunoms šeimoms užtikrinimą

https://www.youtube.com/watch?v=QTkf9hwIzDI Ką jaunoms šeimoms siūlo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į Prezidentus Aurelijus Veryga? Kiek tūkstančių eurų per metus...
Read More
Stipri kariuomenė – neįveikiama valstybė!

Stipri kariuomenė – neįveikiama valstybė!

https://www.youtube.com/watch?v=y8sRz91wYCY Iškilus kokiai nors grėsmei ar įvykus nelaimei, pirmieji nukenčia tie, kurie supanikuoja – tą patvirtins bet kuris, išmanantis krizių...
Read More
Lietuvos švietimo sistemos griovimo architektai

Lietuvos švietimo sistemos griovimo architektai

Šiandien Lietuvos švietimo sistema susiduria su daugybe sisteminių problemų. Jas visas apžvelgti būtų labai sudėtinga, todėl apsiribosiu viduriniu ugdymu ir...
Read More
Dešimt rinkimų programos nuostatų valstybei, Tautai, šeimai

Dešimt rinkimų programos nuostatų valstybei, Tautai, šeimai

1. Dėmesys pamatinėms vertybėms, kurios yra mūsų išlikimo pagrindas. Nuosekliai puoselėsiu ir ginsiu tradicines vertybes – šeimą, Tautą, valstybę, kalbą,...
Read More

sub meniu


Ministro A. Verygos pasisakymas apie vaistų politiką

Pirmiausia norėčiau paklausti kiek retoriškai: ar jums nėra keista, kad dėl didelių vaistų kainų nuolat kaltinama Sveikatos apsaugos ministerija, o ne tie, kurių gobšumui nėra ribų ir kurie nesutinka mažinti kainų Lietuvai?

Jau atrodytų pabodusi ir išsemta tema vėl gražinama į politinių diskusijų lauką ir viešąją erdvę. Kodėl?

Na pirmiausia, tai, matyt, naivu buvo tikėtis, kad kai kurie vaistų gamintojai, kuriems teko atleisti apie pusę savo atstovų („vaikščiotojų pas gydytojus“) taip lengvai nurims ir nuleis rankas. O ir politinis kontekstas palankus. Su naujos valdančiosios koalicijos formavimu susijusios Vyriausybės pasikeitimų galimybės.

Nieko nelaukę du „berniukai kibaldžiukai“ nutrepsėjo atskleisti „tikrosios tiesos“ apie sveikatos priežiūrą naujai išrinktam Prezidentui. Vienas iš jų – politinis perbėgėlis, kitas – „skaidruolis“, kadenciją pradėjęs nuo bandymų daryti spaudimą ir bandyti užtikrinti savo žmonai geresnę poziciją ministerijoje.

Staiga, be jokios priežasties ir konteksto nupučiamos dulkės ir kaip naujiena pradedama nagrinėti STT analizė apie vaistų kompensavimo tvarką, kuri jau buvo aptarta ir komentuota kovo mėnesį. Ir tai niekam neatrodo kaip pasenusi naujiena.

Interesų grupės, kurios prarado milijonus nenurims ne tik šioje, bet ir kitoje kadencijoje. Vėl tradiciškai iškyla su savo pasisakymais „ekspertai“. Profesionalai, kurie neaišku kada patys yra kokį receptą išrašę ar ką nors gydę, bet visada „parašo“ straipsnį „į temą“.

Įdomiausia, kad pagrindiniai kritikai patys negali apsispręsti, kas vaistų politikoje yra negerai. Kolega Matulas, akivaizdžiai bijodamas atsakomybės dėl visuomenės klaidinimo apie generinius vaistus, dabar jau atsargiai visur priduria, jog nenori pasakyti, kad generiniai vaistai yra blogesni.

Bet, matyt, ir stebėtis nereikėtų, nes patologinio melavimo ir manipuliavimo požymiai yra nuolatiniai šio politiko palydovai. Į savo partijos rinkimų programą surašęs tokius ligoninių lovų rodiklius, kad būtų reikėję uždaryti VISAS rajonų ir regionų ligonines, šis politikas staiga tapo aršiu jų gynėju ir ėmė kritikuoti net EBPO, nors būtent šios organizacijos rekomendacijomis ir rėmėsi rašydamas programą savo partijai.

O dabar dar kartą apie vaistus. Tik faktai. Statistikos departamentas jau antrus metus iš eilės fiksuoja neigiamą vaistų kainos indeksą. Kuri dar produktų sritis gali tuo pasigirti?

Pakeitus priemokų tvarkai, pacientų priemokos už kompensuojamuosius vaistus sumažėjo 60 proc. Pacientai sutaupė apie 15-18 mln. eurų per metus.

Kompensuojamųjų vaistų kompensavimo lygiai nuo 50, 80, 90 proc. buvo padidinti iki 100 proc. Ar tai didino PSDF išlaidas? TAIP. Ar tai blogai? Spręskit patys, ar blogai, kad pacientams vaistai pigo.

Už sutaupytus ir papildomai skirtus pinigus į kompensavimą įtraukti papildomai 53 nauji vaistai ir 3 vakcinos (tarp jų ir meninigokoko). Ar tai blogai? Padidintas kompensuojamųjų medicininės pagalbos priemonių skaičius (sauskelnių ir kt.), pradėtos kompensuoti insulino pompos ir t.t.

Keisti pasisakymai iš kolegos Matulo, kad auga išlaidos vaistams, kai tuo pat metu nuolat girdime kritiką, jog per lėtai į Lietuvą atkeliauja ar per lėtai pradedami kompensuoti nauji vaistai. Tai tik rodo arba visišką nesupratimą arba gudrų manipuliavimą skirtingomis visuomenės grupėmis ir jų poreikiais.

Visiškai neseniai buvome kritikuojami, kad dėl griežtos vaistų politikos dalis vaistų iškrito iš kompensavimo. Tą tvarką, atsižvelgdami į medikų ir pacientų prašymus, pakoregavome ir nustatėme išimtis. Dabar esame kritikuojami dėl to, kad egzistuoja išimtys. Kokia staigmena.

Kainų pokyčius fiksuoja ir nepriklausomos agentūros, o Lietuvos vaistų politika jau domisi kaimyninės šalys kaip geru pavyzdžiu.

Kaip jau ir minėjau, įdomu, kad kritikos objektu tampa ne kainų nesutinkančios mažinti farmacijos kompanijos, o ministerija. O kodėl taip yra, manau nesudėtinga atsakyti. Gal kam nors būtų įdomu pasidomėti, kiek vaistų gamintojai išleidžia reklamai, ir gal tai suteiks šiek tiek aiškumo, kodėl jų adresu negirdime nė vieno kritiško žodžio.

Komentuok !

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *