Laidoje „Seimo pulsas” pokalbis apie Konstitucinio Teismo sprendimą dėl Stambulo konvencijos

Laidoje „Seimo pulsas” pokalbis apie Konstitucinio Teismo sprendimą dėl Stambulo konvencijos

https://www.youtube.com/watch?v=D7XNAQdyX1I Konstitucinis Teismas šiandien pareiškė, kad vadinamoji Stambulo konvencija Lietuvos Respublikos Konstitucijai neprieštarauja. Seimo narys, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos...
Read More
Laidoje „Prezidentiniai pašnekesiai” apie didesnės paramos jaunoms šeimoms užtikrinimą

Laidoje „Prezidentiniai pašnekesiai” apie didesnės paramos jaunoms šeimoms užtikrinimą

https://www.youtube.com/watch?v=QTkf9hwIzDI Ką jaunoms šeimoms siūlo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į Prezidentus Aurelijus Veryga? Kiek tūkstančių eurų per metus...
Read More
Stipri kariuomenė – neįveikiama valstybė!

Stipri kariuomenė – neįveikiama valstybė!

https://www.youtube.com/watch?v=y8sRz91wYCY Iškilus kokiai nors grėsmei ar įvykus nelaimei, pirmieji nukenčia tie, kurie supanikuoja – tą patvirtins bet kuris, išmanantis krizių...
Read More
Lietuvos švietimo sistemos griovimo architektai

Lietuvos švietimo sistemos griovimo architektai

Šiandien Lietuvos švietimo sistema susiduria su daugybe sisteminių problemų. Jas visas apžvelgti būtų labai sudėtinga, todėl apsiribosiu viduriniu ugdymu ir...
Read More
Dešimt rinkimų programos nuostatų valstybei, Tautai, šeimai

Dešimt rinkimų programos nuostatų valstybei, Tautai, šeimai

1. Dėmesys pamatinėms vertybėms, kurios yra mūsų išlikimo pagrindas. Nuosekliai puoselėsiu ir ginsiu tradicines vertybes – šeimą, Tautą, valstybę, kalbą,...
Read More

sub meniu


Seimas bando apkvailinti nevyriausybininkus

 
Svarstymams dėl alkoholinių gėrimų reklamos draudimo panaikinimo (turėjusio įsigalioti 2012 m. sausio 1 d.) pasiekus apogėjų ir Svarstymo stadijoje sprendimui atšaukti reklamos draudimą laimėjus balsavimą tik 1 balsu, į didžiąją įstatymų leidybos mašiną buvo paleistas ekspertų rengtas Alkoholio kontrolės įstatymų paketas, kuriame buvo pateikta daug priemonių, sugriežtinančių prekybą alkoholiniais gėrimais. Tame pačiame pakete buvo įtrauktas siūlymas atidėti alkoholinių gėrimų reklamos draudimą iki 2016 metų, tik skirtingai nei kitų priemonių, šio atidėjimo nesiūlė nė vienas ekspertas.
Paketo idėją nevyriausybininkai „virškino“ gana ilgai. Galbūt todėl, kad dar kartą būdami tiesiog normalūs žmonės patikėjo, kad Seimu galima pasitikėti ir patikėti gera Seimo narių valia. Ką gi, šiandien reikia pasakyti, kad buvom kvailiai ir patys esam dėl to kalti. Pakete siūlomų priemonių svarstymo laukėm daugiau negu 2 metus, registruotas paketas ilgą laiką dulkėjo stalčiuose. Dabar jis turėjo tapti alternatyva iš pradžių slaptai ir su didele jėga stumiamai idėjai atšaukti alkoholio reklamos draudimą.  Buvo teigiama, kad atidėjimas yra geriau nei visiškas atšaukimas, be to bus priimtos papildomos alkoholio kontrolės priemonės.
O dabar pažiūrėkim ką iš viso šito plano gavome. Seimas sugebėjo nustebinti ir daug mačiusius. Nepaisant visus užplūdusios euforijos, kad pagrindiniu komitetu paskirtas Seimo sveikatos reikalų komitetas ir įsižiebus vilčiai, kad galima tikėtis sveikatai palankių sprendimų, visi turėjome nusivilti. Ekonomikos (papildomas komitetas) pasirodė net pranašesnis už Sveikatos komitetą visa galva, nes jo posėdyje galėjo dalyvauti ir pasisakyti visi norėjusieji. Ir, nepaisant vieno iš komiteto narių kliedesių apie būsimus knygų draudimus, filmų draudimus ir specializuotus skyrius bibliotekose, kai kurioms paketo priemonėms vis tik buvo pritarta, o ir svarstymas buvo realus – ne iš anksto surežisuotas.
Sveikatos komitetas pranoko pats save. Pirmiausia internete skelbiamoje darbotvarkėje puikavosi užrašas „UŽDARAS POSĖDIS“. Seime paklausus šio komiteto narės D.Mikutienės kodėl tiek diskusijų visuomenėje sukeliantį klausimą numatyta svarstyti uždarame posėdyje, buvo paaiškinta, kad į atvirus posėdžius ateina nevyriausybininkai, kurie nufilmuoja Seimo narius, o po to jų kalbas viešina socialiniuose tinkluose. Įsiklausykite gerbiamieji, Seimo nariai nenori, kad visuomenė žinotų, ką jie veikia posėdžių metu ir bijo, kad jų žodžiai bus viešinami. Tai daug pasako apie jų „gerus norus“.
Keikiami ir pravardžiuojami nevyriausybininkai pasielgė kaip civilizuoti žmonės ir dauguma į posėdį net nevyko, vis tik gerbdami Seimo komiteto sprendimą daryti viską už uždarų durų. Ir vėl padarėm klaidą. Posėdis ne tik nebuvo uždaras, bet jo jau laukė aludarių atstovas, tas pats kurio neteisėtą lobistinę veiklą koalicija apskundė VTEK. Posėdyje sudalyvavo ir nevyriausybinkai, kurie nesusitaikė su išvarymu už durų, bet didžioji dalis argumentų taip ir liko neišsakyta. Vietoje to, kad Seimo komitetas diskusiniam klausimui surastų erdvesnę salę ir išklausytų nuomones, viską buvo bandoma padaryti pasislepiant nuo visuomenės bet informuojant alkoholio gamintojus.
O dabar įdomiausia dalis. Kadangi balsavimo metu nevyriausybininkai buvo išprašyti už durų, tai remtis galime tik spaudoje paskelbtais balsavimo rezultatais, o jie tenka pripažinti yra įspūdingi. Kaip taikliai pastebėjo Seimo narys N.Puteikis: „Iš žadėtų griežtų antialkoholinių priemonių (uždrausti alkoholio reklamą kaip jau uždrausta rūkalų, drausti iki 21 metų gerti degtinę, pardavinėti alkoholį tik specializuotuose skyriuose, įrengti ten videokameras, panaikinti galimybę išsinešti po 22 val., panaikinti visą parą veikiančius pritonus, nebepardavinėti degalinėse ir pan.)IŠ ESMĖS NEBELIKO NIEKO, išskyrus kelias simbolines.“
Internetiniame portale www.lrytas .lt teigiama: „Komitetas siūlo Seimui svarstyti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis visiškas alkoholio reklamos draudimas įsigaliotų nuo 2016 metų, o iki to laiko nebūtų taikomi jokie pereinamieji laikotarpiai palaipsniui įvedant alkoholio vartojimo ar prekybos juo sugriežtinimus, bet būtų nustatyti nauji ribojimai naktinei prekybai „baruose su viena kėde“ ir stipresnio nei 7,5 laipsnių alaus gamybai…. Sveikatos reikalų komitetas pritarė Ekonomikos komiteto vadovo Dainiaus Budrio siūlymui nuo kitų metų nedrausti asmenims iki 21 metų vartoti alkoholinių gėrimų, stipresnių nei 15 laipsnių. Tačiau draudimas neleisti vartoti bet kokio alkoholio iki 18 metų lieka… Taip pat komitetas nesutiko, kad būtų draudžiama į barus, restoranus, kavines, bufetus ir kitas viešojo maitinimo įmones įleisti asmenis iki 18 metų nuo 22 iki 6 valandos… Komitetas pritarė idėjai negriežtinti alkoholio prekybos degalinėse – priėmė sprendimą iki 2016 metų stacionariose degalinėse leisti prekiauti bet kokio stiprumo alkoholiu, o vėliau degalinėse prekyba alkoholiu būtų iš viso uždrausta. Ūkio ministerijos pateiktomis Alkoholio kontrolės įstatymo pataisomis siūlyta nuo 2013 metų degalinėse leisti prekiauti alkoholiu iki 6 laipsnių, o nuo 2016-ųjų visiškai uždrausti prekybą jais degalinėse… Sveikatos reikalų komitetas nepritarė Ekonomikos komitetas griežtam siūlymui tik mažose kaimo parduotuvėse (kurių plotas iki 400 kv. metrų) leisti alkoholiu prekiauti šalia kitų prekių ir produktų, o ne specializuotame skyriuje. Komitetas pasirinko liberalesnį variantą – leisti ne specializuotame skyriuje alkoholiu prekiauti visose kaimo parduotuvėse nepriklausomai nuo jų dydžio… Tai pat Sveikatos reikalų komitetas siūlo nedrausti alkoholio prekybos meno, kultūros ir sporto renginių metu patalpose, kuriose jie vyksta….Komitetasatmetė „darbietės“ Dangutės Mikutienės siūlymą atsisakyti idėjos įrengti atskiras alkoholio parduotuves arba specializuotus skyrius, bet pritarė, kad būsimose specializuotose alkoholio prekybos vietose nebūtų vaizdo įrašymo kamerų.…D.Mikutienė BNS sakė, kad verslui prekybos alkoholiu vietų pertvarkymas kainuotų apie 80 mln. litų. „Bus didelė našta verslui. Visose parduotuvėse net neįmanoma tų specializuotų skyrių įrengti“, – sakė parlamentarė….Komitetas taip pat nutarė, kad į įstatymą nereikia įrašyti nuostatos, jog paslėpta alkoholio reklama yra draudžiama.
Kaip sakoma tai štai jums ir prašom… Tiksliau prašom jums beveik nieko plius reklamos draudimo ir kitų rimtų priemonių atidėjimas net iki 2016 metų.
Ką gi tai ne pirmas akibrokštas ir smūgis per veidą. Pirmais buvo konservatorių desanto siūlymas atšaukti reklamos draudimą, prieš tai į partijos rinkiminę programą įsirašius siekį reklamą drausti. Tik turiu iš karto atsiprašyti, kad kito skruosto neatsuksim. Nesiruošiam abejingai laukti ir stebėti, kaip mūsų greitai ir nesulaikomai augantiems vaikams dar keturis metus skandinavų aludariai plaus smegenis ir toliau juos skatins girtuokliauti.
Manau, kad Seimas baigia sugriauti pasitikėjimą ir tų, kurie, kad ir labai abejodami stengėsi tikėti ir pasitikėti.
Kuo toliau, tuo labiau laukiam rinkimų…

2 Komentarai

  1. Naglis Puteikis

    TS-LKD pelnytai gaus į kailį nuo nevyriausybininkų už rinkimų pažadų ir rinkimų programos nevykdymą bei ypač už iki šiol per 20 metų neregėtą dalyką – SLAPTĄ SEIMO KOMITETO POSĖDĮ, kuriame nebuvo jokių valstybės paslapčių, tik baimė būti išviešintiems.
    Gėda ir apgailėtina.

    Reply
  2. Jurgis

    Kaip galima būti ramiam, santuriamm, kai tavo, tavo tautos smegenis pudrina jau daugiau nei pieš 20 metų ginta,apginta AT, seimai, vyriausybės, buvę prezidentai.„Ar geras tėvas, motina savo vaikui vietoje duonos paduos akmenį, gyvatę“, O jie matai savo tautai kiša burnon gyvatę ir jų, visas šimtas seimunų užtikrina, kad taip reikalinga mūsų ekonomiką kelti. Ar jie mus kvailiais laiko? Manau taip, nes tik kvailiai tokius galėjo išsirinkti.

    Reply

Komentuok !

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *